
Visning & föreläsning: Torslanda kyrka
15 februari 2023, 18:00 – 20:00
Robin Gullbrandsson
Samling vid Torslanda kyrka
Endast 20 platser. För att boka plats, skicka e-post:
info@fornminnesforeningen-gbg.se
Torslanda kyrka på Hisingen är den enda av Bohusläns medeltidskyrkor som ännu har kvar ett medeltida taklag. Krig och förfallsperioder har betytt att mycket lite medeltida timmer är kvar i landskapet. Men det är inte Torslanda kyrkas första tak som ännu står. Ekvirket till takstolarna fälldes mellan 1470 och 1472, taket är alltså i princip jämngammalt med grundandet av Nya Lödöse 1473, mitt under Kalmarunionen, en dynamisk period i Göta älvdalen med omfattande handel. Kanske tog man timret från samma västgötska ekskogar? Motivet till bygget av ett nytt tak tycks ha varit en förlängning västerut av kyrkan och nya utsmyckningar av kyrkorummet. Taklaget speglar mycket bra den senmedeltida europeiska timmermanskonsten och det har många syskon i såväl Danmark som Nordtyskland.
Observera!
Det är stege upp till takstolarna och smala brädor som kan vara svåra att gå på. Föredraget hålls dock i församlingshemmet med normal tillgänglighet. Ha med oömma kläder och ansiktsmask mot damm för visningen, även egen fika om så önskas.

Årsmöte & stipendieutdelning
22 mars 2023, 18:00
SA Hedlunds sal, Göteborgs stadsmuseum
Fornminnesföreningens uppsatsstipendium delas årligen ut till arkeologistudenter som presenterar sina uppsatsämnen. Passa på att komma och lyssna på framtidens forskare och arkeologer. Efter stipendieutdelningen håller Fornminnesföreningen i Göteborg årsmöte. Alla intresserade är välkomna men endast medlemmar har rösträtt och möjlighet att få ordet under årsmötet.

Vandring vid Klippan – Gamla Älvsborgs fästning och Sandarnaboplatsen
19 april 2023 18:00 – 20:00
Mats Sandin & Thomas Johansson, arkeologer vid RIO Göteborg
Uppsamling vid Waterfront hotell
Fornminnesföreningen bjuder in medlemmarna på en promenad vid Klippan, Kungsladugård. Promenaden kommer har två stopp – ett vid Gamla Älvsborgs fästning visad av Mats Sandin och det andra vid Sandarnaboplatsen, visad av Thomas Johansson.
Gamla Älvsborgs fästning och Älvsborgs stad var i aktivt bruk 1547-1563, då platsen ansågs lättare att försvara än Nya Lödöse. Nylöseborna var de som byggde Älvsborgs stad men tvingades att själva bränna staden för att den inte skulle falla i fiende händer. Danskarna tar därefter över borgen och utkräver Älvsborgs lösen av svenskarna. Mer om detta får ni höra under promenaden.
Sandarnaboplatsen – 8000-6000 f. Kr. När sandarnaboplatsen upptäcktes i början på förra seklet innebar det en sensation. Det var första gången en så rik boplats med så hög ålder undersökts i Västsverige och platsen kom att ge namn åt en hel tidsperiod – Sandarnakulturen. Mellan 2015–2021 har Rio Göteborg natur- och kulturkooperativ undersökt delar av Sandarnaboplatsen.

Medlemsresa
lördag 13 maj 2023
Fornminnesföreningen i Göteborg anordnar en heldagsutflykt med buss för sina medlemmar den 13 maj 2023. Arkeologen Benjamin Grahn-Danielsson guidar oss bland gravar, stenbroar och borgruiner.
Resan startar klockan 8:15 från Clarion Hotell Post i Göteborg, och vi anländer ca klockan 10 till Vrångstad. Vi börjar med att fika vår medhavda matsäck, innan vi ska gå en promenad vid Vrångstad i södra Tanums kommun. Vid Vrångstad i Tanums kommun kan du uppleva landskapets förändringar och spår från de senaste 5000 åren. Promenadstigen är ca två kilometer och vi kommer besöka en megalitgrav från stenåldern, hällristningar från bronsåldern och gravfält från järnåldern. Från 1800-talet finns en stenbro bevarad och på 1930-talet murades en kuverterad kanal. Observera att landskapet kan bitvis vara väldigt kuperat.
Klockan 12:30 beger vi oss iväg med bussen mot Gerlesborgsskolan för lunch, och cirka 13:45 är det dags att gå in i bussen igen.
Mellan 14-15:30 besöker vi Svenneby gamla kyrka. Kyrkan byggdes redan på 1100-talet. I kyrkan finns dopfunt från 1200-talet, ett medeltida altare, predikstol från 1600-talet. I Uppland finns det i de gamla medeltida kyrkorna bilder av Albertus Pictor. Takmålningarna i de västsvenska kyrkorna är inte lika kända, men minst lika spektakulära!
Efter kyrkbesöket blir det avfärd mot Hornborgs slottsruin. Vid Hamburgssund finns resterna efter Karlsborg, en befäst klippa och borg som under 1400-1500-talet kontrollerade den här delen av Bohuslän. Från slottsberget finns en fin utsikt över sundet, Hamburgö, och havet utanför. Nedanför slottsberget ordnas varje år sedan början av 1990-talet vikingamarknaden Hornbore Ting. Innan vi börjar klättra upp för trapporna dricker vi kaffe och äter kaka. För den som inte vill klättra upp för trapporna finns det möjlighet att vila sina fötter vid stensättningar och gravhögar eller gå ner till vattnet.
Efter detta börjar dagen lida mot sitt slut, men innan bussen går stärker vi oss med korv och bröd. Vi beräknar att vara tillbaka i Göteborg 20:30.
Kostnad för heldagsresan är 400 kronor per person, eller 350 kronor för pensionär/barn. Det finns 40 platser i bussen, och vi kommer att skicka bekräftelse till alla som fått en plats.
Betalning för resan ska vara inne senast måndagen den 8 maj. Om du skulle få förhinder, anmäl detta snarast till oss. Vi gör återbetalning på resekostnaden fram till dagen innan resan.
Deltagare i utflykten bör vara aktiva medlemmar i Fornminnesföreningen i Göteborg för år 2023.
Är du intresserad av att följa med? Skicka då ett e-post till oss med namn på deltagare, telefonnummer, samt eventuell specialkost eller allergi.
Efter att du fått bekräftelse för deltagande, kan du betala via Swish eller Plusgiro.
Swish: 123 023 85 19
Plusgirokonto: 243072-6
Skriv ’Utflykt 13 maj’ samt ditt namn i meddelandet.
Välkomna!
Information om resan skickas till våra aktiva medlemmar vecka 17. Har du inte fått e-post eller brev om resan kan du kontakta oss på info@fornminnesforeningen-gbg.se
Information ifall föreläsningen hålls i Wallenstamsalen på Göteborgs stadsmuseum
Deltagande i föreläsningar är gratis för föreningens medlemmar. Föreläsningarna hålls kl. 18:00 i Wallenstamsalen vid Göteborgs stadsmuseum. Som innan så ser stadsmuseet gärna, att man har ett dagskort eller årskort till museet om man deltar i evenemang som ordnas inom deras lokaler.
Föreläsningarna sänds alltid online. Livelänk till föreläsningarna hittar du på vår hemsida och på Facebook. Föreläsningarna är ett samarrangemang med Göteborg stadsmuseum och Fornminnesföreningen i Göteborg.
Medlemmar i Fornminnesföreningen i Göteborg har 20% rabatt i Göteborgs stadsmuseums museibutik.