Harri Blomberg

Jag var på mitt nittonde år då jag för första gången besökte Göteborg sommaren 1988, dess före hade mycket av min bild av min nuvarande hemstad färgats av Albert & Herberts underbara eskapader i stadsdelen Haga, en bild som jag fortfarande bär inom mig. Återkom för att studera vid Göteborgs universitet 1989-1990 och bodde på Tjörn hösten 1995, men blev inte göteborgare för gott förrän i december 1998, då jag flyttade från Kilens hembygdsgård i Finland till 50-talsstadsdelen Kortedala. Där jag bor numera i ett grannskap av hitflyttade vänner från Östergötland.

Född och uppvuxen några stenkast från de tusentals hällristningarna vid Motala ström i Norrköping har arkeologin alltid funnits i mitt liv. Redan som 17-åring arbetade jag som guide på Norrköpings stadsmuseum och berättade om min födelsestads förhistoria, medverkade på min första arkeologiska utgrävning av en vikingatida handelsplats i Finland 1992, men har inte sett på mig själv som arkeolog förrän på senare år, efter att jag hösten 2005 började läsa ämnet vid Göteborgs universitet. I dags datum läser jag Arkeologisk praktik och teori, ett tvåårigt mastersprogram vid Institutionen för historiska studier och är dessutom knuten till Kungahällaprojektet i Ytterby, där jag har varit och grävt sedan 2006.

Min ekonomiska försörjning har jag från Göteborgs stad, vari jag arbetar som nattskötare sedan 2000. Ett yrke som jag trivs med och min situation liknar så många andras. Jag lever ett dubbelliv med ett kvalificerat fritidsintresse, som heter arkeologi. Vårt samhälle kommer nog aldrig ha råd att anställa tillräckligt många yrkesverksamma arkeologer, men vi kan komplettera dessa med många aktiva fritidsarkeologer och där tror jag att en anrik förening som Fornminnesföreningen i Göteborg kan fylla en mycket viktig roll. Nämligen att samla de som brinner för ämnet i Göteborgsregionen.

Arkeologin är ju givetvis inte det allena fritidsintresse jag har, med examina även i historia och etnologi, samt med flera års heltidsstudier på folkhögskolor och universitet i Sverige, Finland och Ryssland brinner jag vid sidan av ovanstående humaniora, även för släktforskning, konst och renovering av gamla hus. Det sistnämnda kommer att bli aktuellt efter att jag har tagit min masterexamen i arkeologi 2012, då ska jag köpa ett gammalt västgötskt torp och återställa i ursprungligt skick. Mitt blivande dop, en östgöte som blir en västgöte.