Vårresa till Småländska höglandet 2012

Lördagen den 5 maj 2012 åkte Fornminnesföreningen i Göteborg på en medlemsresa till Aneby, Eksjö och Nässjö för att bekanta sig med denna landsdels rika fornminnesbestånd från bronsåldern och järnåldern. Lars Ljungberg och Michael Wallin från Höglandets Fornminnesförening var våra kunniga och skojfriska guider genom det vackra småländska kulturlandskapet och mötte upp oss vid Stalpet i Aneby, södra Sveriges högsta vattenfall. Dit kom vi efter ett uppskattat besök hos Åsa Nisse i Knohult, spelad av Gösta Andersson. Under dagen kom vi dessutom att besöka spännande arkeologiska platser som den 3,2 meter höga Fallosstenen i Bredestad, bronsåldersröset i Ekotopia, Bruadaungens gravfält, runstenen i Sunnaränga, gravfältet Torsa stenar, fornminnesplatserna i Rommen och Axlarp med spår från olika tidsåldrar i förhistorien och fyllda av sägner. Middagen intogs på Eksjö Wärdshus.